Marcel Crok

bekroond wetenschapsjournalist en publicist

Marcel Crok (1971) is in Nederland misschien wel het meest zichtbare ‘andere geluid’ geworden (deels tegen wil en dank) in het verhitte debat rond klimaatverandering.
Crok rolde in 2005 bij toeval in het klimaatdebat met een lang en kritisch artikel over de zogenoemde hockeystickgrafiek, een grafiek die een prominente rol speelde in een rapport van het VN-klimaatpanel IPCC en die zou aantonen dat het klimaat sinds 1900 een soort trendbreuk ondergaat. Twee Canadese onderzoekers toonden fundamentele fouten aan in de grafiek en Crok had de primeur van hun werk.

Vooral de afwijzende reacties op het artikel vanuit wetenschappelijke hoek intrigeerden hem. Marcel Crok zegde zijn baan bij tijdschrift Natuurwetenschap & Techniek op en besloot fulltime te gaan werken aan een boek over het klimaatdebat, dat eind 2010 verscheen onder de titel De Staat van het Klimaat. Dat boek wordt nog steeds gezien als verplichte kost voor mensen die het klimaatdebat beter willen begrijpen.

Spreker Marcel Crok
Spreker Marcel Crok

Duurzaamheid

  • Marcel Crok, bekroond wetenschapsjournalist en publicist” 

    In 2019 heeft Marcel Crok samen met emeritushoogleraar TU Delft Guus Berkhout een nieuwe stichting opgezet, de Climate Intelligence Foundation (Clintel). Vanuit deze stichting willen zij bijdragen aan een transparant debat over klimaatverandering en klimaatbeleid.

    Marcel Crok wordt alom gerespecteerd (zelfs door zijn tegenstanders) om zijn uitgebreide kennis over klimaatverandering en klimaatbeleid en om zijn genuanceerde houding. Crok is een zeer heldere spreker die als geen ander het zeer complexe klimaatdebat kan uitleggen en duiden. Momenteel trekt hij door het land met een lezing getiteld “Hoezo 5 voor 12?”. Hierin legt hij uit dat zelfs als je het IPCC grotendeels volgt, er voldoende aanwijzingen zijn dat klimaatverandering lang niet zo urgent is als wetenschappers, beleidsmakers en de media vrijwel dagelijks suggereren. Dit heeft een uitermate belangrijke beleidsconsequentie: we hebben veel meer tijd voor de energietransitie dan nu gesteld wordt.